Je komt het woord hacker vaak tegen in het nieuws. In veel gevallen worden hackers gelijkgesteld aan cybercriminelen. In sommige kringen wordt iemand die (vermeend) valsspeelt in een game al een hacker genoemd. Zijn hackers echter altijd criminelen, dieven of valsspelers?
In dit artikel gaan we dieper in op de vragen wat een hacker nu precies is en of er verschillende soorten hackers zijn. En zo ja, wat zijn de verschillen? Ook vertellen we je wat je kunt doen, als een hacker het op jou heeft gemunt.
Wat is een hacker?
Van origine verstond men onder ‘hacker’ iedereen die veel technische kennis heeft over computers en computernetwerken. Deze mensen konden op een niet-conventionele manier computergerelateerde problemen oplossen. Hieruit kwam bijvoorbeeld de hackercultuur in 1960 uit voort, waarbij programmeurs wat ‘aanrommelden’ met hardware en software.
Tegenwoordig hebben we de definitie van hacker ingeperkt. Kijken we naar de Van Dale, bijvoorbeeld, dan staat er “iemand die inbreekt op computers“. Dit betekent dus dat een hacker alleen een hacker is als deze op een pc ‘inbreekt’, oftewel “zich wederrechtelijk en met geweld toegang verschaft, met name met het oogmerk te stelen”.
Toch bestaat er zoiets als ethisch of legaal hacken. Hoewel dit volgens de definitie eigenlijk niet kan, zijn er mensen die met toestemming computersoftware op zwakke plekken controleren bijvoorbeeld. Over dit soort ethische hackers vertellen we je later op deze website meer.