De laatste weken krijgt de politie steeds meer meldingen van babbeltrucs door nepagenten. Oplichters bellen naar ouderen en doen zich voor als agenten met als doel om bijvoorbeeld bankgegevens te ontvangen of waardevolle spullen te stelen. Meerdere wijkagenten in eenheid Midden-Nederland waarschuwen daarom hun bewoners en geven tips om meer slachtoffers te voorkomen.
Babbeltrucs zijn op zichzelf een bekend probleem. “Dat mensen zich voordoen als politieagent en daarbij zelfs namen van echte wijkagenten gebruiken, is wel iets nieuws en zorgelijks. Alleen in Utrecht Centrum ontvingen we afgelopen week zeker tien meldingen van met name ouderen”, zegt wijkagent Maarten. “Het erge is dat het vertrouwen van ouderen in de politie hierdoor ook wordt aangetast.”
Wees alert
De politie roept op om extra alert te zijn en verdachte situaties direct te melden. We roepen ook op om onderstaande preventietips te delen met ouders, grootouders of andere mensen waarvan u weet dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen.
- De politie belt nooit om te vragen naar uw pincode of om te achterhalen of u waardevolle spullen in huis hebt.
- De politie komt niet langs voor het fotograferen van kostbare eigendommen, of het ophalen van pinpassen en cash geld.
- De politie moet altijd politielegitimatiebewijs kunnen tonen. U kunt hiernaar vragen als er iemand voor de deur staat en zich voordoet als politie. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als de pas beweegt, staat afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’.
Meld zo snel mogelijk
Als u een oplichter aan de telefoon heeft, geef dan vooral geen informatie over pincodes of waardevolle spullen en bel daarna 0900-8844. Staat er iemand voor de deur die u niet vertrouwt, bel dan 112. Zo hebben we de kans om een oplichter op heterdaad te pakken.