De ogen en oren in úw buurt!

Voorkomen van een babbeltruc

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt helaas nog steeds voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Of ze kijken bij het pinnen over uw schouder mee om uw pincode te achterhalen en leiden u even later af met een smoes en stelen dan u pinpas. Vervolgens stelen zij uw geld of andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Gelukkig meestal niet, maar de impact van een babbeltruc blijft groot. De oplichters zijn geraffineerd en bedenken steeds weer nieuwe trucs om mensen om de tuin te leiden en te bestelen. De politie is alert op deze vorm van diefstal, maar u kunt zelf ook iets doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Wat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Babbeltrucs kunnen in diverse situaties voorkomen: aan de deur, op straat, bij een pinapparaat, aan de telefoon of via e-mail. 

De meest voorkomende babbeltrucs zijn aan de deur of bij een pinapparaat. Dieven doen zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag om ze willen graag een glas water. Vaak staat een handlanger even verder op in de straat of op de galerij. Als de ene wordt binnengelaten, glipt de andere ongemerkt ook het huis binnen. 

Ook bij het pinnen komen babbeltrucs regelmatig voor. Terwijl het slachtoffer zijn boodschappen pint in een supermarkt of geld opneemt bij een pinautomaat, kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Vlak daarna zal de dader aanspreken of afleiden met een smoesje en op dat moment wordt de pinpas gestolen.

Babbeltrucs komen ook voor via de telefoon of per mail. In deze gevallen wordt er tijdens een telefoongesprek of in een e-mail om uw persoonlijke gegevens gevraagd. Geef deze nooit! Nep         e-mails (ook wel phisingmails) lijken afkomstig te zijn van een betrouwenbare organisatie, zoals een bank of telecombedrijf. Vaak is het e-mailadres niet logisch. Of het taalgebruik is vreemd.

Tips:

  • Wees altijd alert, bij het pinnen, op straat en online
  • Laat niet zomaar iemand uw huis binnen als u geen afspraak heeft.
  • Geef nooit uw pincode en pinpas aan een onbekende
  • Vertrouwt u een situatie niet, bel dan 112. Ook als u zelf geen slachtoffer bent geworden. De oplichter kan na u iemand anders proberen te beroven.

Meer informatie:

https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html#alinea-title-wat-is-een-babbeltruc

Bron: Burgernet

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com