Pas op! Inbrekers zijn in de buurt en ze laten herkenningstekens op woningen achter. Die boodschap slingert het politieteam Kaag en Braassem de wereld in. Universitair docent en onderzoeker Peter Burger reageert: ‘Dit is onzin, net zoals het wittebusjesverhaal over kinderontvoerders.’
‘Het geheim van de dieventekens’. De titel van het kinderboek dat op tafel ligt bij Peter Burger, wekt belangstelling. ,,Die tekens hebben een boek opgeleverd,” zegt de onderzoeker met een glimlach.
Broodje aap
Het verhaal van schrijver Ruben Prins gaat over een woninginbraak, waarbij twee jongens tekens op muren ontdekken. Dit is precies het onderwerp waar Burger al ruim tien jaar door geïntrigeerd is, als onderzoeker die al een kwart eeuw fabels onder de loep neemt. ,,Dit verhaal bestaat al meer dan eeuw. Het keert steeds terug, vaak in aangepaste vorm.”
Zoals deze week, toen de politie Kaag en Braassem een facebookbericht plaatste over speciale (bargoense) tekens op woningen. Op tenminste zes huizen in Roelofarendsveen en Oude Wetering zijn afgelopen week de tekens ontdekt. Volgens het politieteam zijn ze mogelijk afkomstig van inbrekers.
Burger:,,Maar er is nog nooit een inbreker ontdekt die zo’n teken neerzette. In heel West-Europa circuleren al decennialang dit soort berichten.”
Toch besloot de politie Kaag en Braassem te waarschuwen. Maar is het niet juist de taak van agenten om de herkomst van de tekens te achterhalen en de fabel de wereld uit te helpen? ,,Ja,” zegt Burger volmondig. ,,Dit schept verwarring en maakt mensen onnodig bang. Bovendien kan het gevoelens van valse zekerheid opwekken, als op jouw huis niet zo’n teken staat.”
Social media
De politie is volgens hem over het algemeen ook sceptisch over dit soort berichten. Maar inmiddels zijn zoveel agenten actief op sociale media dat alles monitoren lastig is. Burger: ,,Nu heeft elke wijkagent een ‘megafoon’ die het hele land en verder reikt. Dat is mooi maar heeft ook nadelen, zoals de verspreiding van geruchten.”
Inmiddels is vele tientallen keren gereageerd op de post van de politie Kaag en Braassem op Facebook en ook is de waarschuwing al vele honderden keren gedeeld.
Terwijl het volgens Burger zo simpel is: controleer het via Google en het regent ontkrachtingen van de ‘bargoense tekens’. Wat dan wel is gebeurd? ,,Iemand die als grap tekens heeft gezet. Of, zoals in andere plaatsen: glazenwassers, kabelleggers of werklui die onschuldige tekens achterlaten.”
Reactie politie
,,Hoewel het er maar enkele zijn, hebben we er voor gekozen om bewoners hierop te attenderen”, zegt woordvoerder Liesbeth Voorthuijsen van de politie-eenheid Den Haag. ,,We willen mensen zeker niet bang maken, maar wel alert. Buurtbewoners kennen hun wijk het beste. Wij vragen hen om de politie in te schakelen als ze iets zien wat ze niet vertrouwen. Door dit facebookbericht kan het ook zo zijn dat we achter de herkomst van de tekens komen.”
Bron: AD